mariekehanne.reismee.nl

Start op Verlos! (Hanne)

Dag iedereen!!

Zondagavond (7 febr) was het de laatste shift op Puerperas 2, ik kreeg een evaluatie van mijn mentor. Enfermeiro Daniel was over het algemeen best tevreden, voornamelijk dat ik mij goed uit de slag trek om Portugees te begrijpen en te spreken (met handen en voeten dan wel). Ik kreeg veel kruisjes ‘beheerst' en ‘uitstekend', soms eens ‘voldoende'. Hij liet me dan ook steeds alleen de verzorging doen. Al moet ik toegeven dat dit eerder een bewijs van zijn luiheid was. Hij had steeds wel iets 'dringends' te doen, wat 'belangrijks' op de computer op te zoeken, ... Of hij zei rechtuit dat hij moe was. Gelukkig is het zo'n tof iemand en kwamen we goed overeen.

Sinds maandag (8febr) loop stage op Sala de Partos, het verloskwartier!!! Spannend hoor! Mijn mentor hier is opnieuw een man, enfermeiro Alberto. Hij is een heel bijzonder persoon van zo'n 40 jaar, met wilde krullen en een ronde buik. Hij sprak al twee weken lang tegen Marieke over het feit dat hij mentor was van ‘Ana from Belgica' en vroeg al de hele tijd aan iedereen: 'Are you Ana?'. Het zat dus goed van in het begin. Hij spreekt niet goed Engels, we spraken af om te proberen in het Portugees! Fieuw!

Hij begon met een rondleiding, beginnende met de spoedingang (waar ook elke vrouw in arbeid opgenomen wordt). Met handen en voeten (lees: heel grote, cirkelvormige bewegingen) legde hij uit hoe men elke patiënt opdeelt van weinig naar heel urgent, in vier groepen met kleuren aangegeven. Elke vrouw wordt eerst onderzocht door een verpleegkundige. Indien deze beoordeelt dat ze in arbeid is, dient de vrouw een douche te nemen en een operatiehemdje aan te doen. Haar eigen kleren vliegen in een plastiek zak. Dan mag ze eindelijk naar de arbeidskamer.

Er waren enkele vrouwen in arbeid. Ik kon niet goed volgen voor welke patiënten mijn mentor verantwoordelijk was. We liepen zowat overal binnen. Niet erg, ik heb veel gezien zo.

Hij liet me direct al alleen inwendig onderzoeken, zonder nate controleren of ik wel juist schat. Dan was er een bevalling, hij toonde rustig hoe de voorbereiding verloopt (steriele velden en verlostafel). Ik mocht direct mee steriel staan. Het was de bedoeling dat ik de bevalling deed. Gek hé, voor de eerste dag al, Marieke moest bijvoorbeeld de eerste twee dagen goed observeren, en niets doen.
Het was echter een eerste kindje en een ventouse (zuignap) was verreist. De gynaecoloog werd er dus bij geroepen en nam de bevalling over. Een flinke en gezonde jongen!

Wat ben ik blij dat mijn mentor opnieuw een man is! En de taal lukte wel. Gelukkig weet ik al veel over arbeid en bevalling, waardoor ik wist waarover er gesproken werd. En hij doet echt veel moeite: hij had zelfs wat Engelse woordenschat opgezocht en bij zich in een notitieboekje. Ik zie het zitten!!

Ik tel af tot mijn familie komt!

Kus Hanne

daphne ongenae

hallo hanne
hoe gaat het met jou
met mij gaat alles goed
op school gaat alles goed
en ik mis jou
heb jij vandaag veel werk samen met je vriendin
en heb jij nog vzzl werk vaandaag ?
ik ben blij dat we elkaar horen op de blog
vele groetjes van daphne

oma en opa

hallo hanne
oma en opa zijn hier bij ons voor thuiswacht
en groetjes van opa en oma
tot dinsdag

daphne ongenae

hallo iedereen
hoe gaat hetmet jullie
wat ga je doen vandaag in lissabon samen met de hele familie .
moet jij en je vriendin werken ?
en zit de zon uit ?
groetjes van daphne

tante anita

Hallo Hanne en Marieke,
Proficiat met jullie blog ! Echt leuk maar ook zeer boeiend om jullie verhalen te lezen. Hopelijk is de familie ondertussen goed aangekomen. Mama heeft de vlucht overleefd ? Want als ik haar mocht geloven zou dat niet goed lukken. We kijken al uit naar de vele verhalen volgende zondag op het verjaardagsfeest van Selien. Doe ze daar allemaal de groeten en geniet er nog van (en ook een beetje werken natuurlijk) ! Ik bel nog wel eens !

Hubertine en Mon uit Kontich

Hello en Hallo Marie,

Lezen al uw verslagen zeer aandachtig. Doet ons veel plezier dat een Westvlaams familielid zo een prachtig werk levert in Portugal. Proficiat en tot ............? in Oostende.

tanteke

hoi,hoi marieke

leuk je reisverhaal te kunnen lezen, zo sappig geschreven het is alsof we het allemaal zelf meemaken.
Doe zo voort meid en tot de 22 april hè

mama en papa

Hey Hanne en Marieke, we zijn intussen al enkele dagen terug in België. We hebben echt genoten van die enkele dagen tesamen met ons hele gezin en oma en opa. In die paar dagen hebben we ook heel veel gezien van Lisabon en omstreken. Het was leuk dat julle alles hadden voorbereid en ons overal meenamen, we hadden twee privé gidsen! Jij spreekt ook al zo goed Portugees, Hanne, je lijkt er al maanden te wonen. Selien zegt dat je een echte talenknobbel bent.
Dank u wel voor het leuke verblijf en geniet verder van alles dat jullie meemaken, het blijft een unieke ervaring! Straks komen de neven en zo hebben jullie weer iets om naar uit te kijken

Sara

hoi Marie,

misschien een dagje te laat, maar toch nog een fantastische verjaardag gewenst!

dikke kus!